Wat kost een autoverzekering? Binnen enkele minuten weet je het!

Wat kost een autoverzekering eigenlijk?

Wat kost een autoverzekering eigenlijk?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt, het in tenslotte belangrijk om te weten wanneer jij een autoverzekering wilt gaan afsluiten. De premies worden meestal betaald per maand, of per jaar. Het kan ook voorkomen dat een jaarpremie goedkoper is dan een maandpremie. Maar wat een autoverzekering kost verschilt per verzekeraar en per situatie. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder!

Gemiddelde prijs

De vraag, wat kost een autoverzekering? Is een veel voorkomende vraag. Gemiddeld kosten autoverzekering rond de 75 euro per maand. Maar let op, de premie is voor iedereen weer anders. De prijs wordt bepaald door een aantal persoonlijke kenmerken. De prijs wordt namelijk bepaald door het risico dat een verzekeraar loopt.

Overzicht

De kosten van een autoverzekering bestaan uit verschillende onderdelen. Hieronder een handig overzicht van hoe de prijs van een autoverzekering is opgebouwd.

  • Premie voor de dekking
  • Premie voor de aanvullende autoverzekeringen
  • Poliskosten
  • Prolongatiekosten
  • 21% assurantiebelasting

Hoe wordt het bepaald?

Sommige mensen denken dat de premie voor iedereen hetzelfde is, of het nou gaat om de WA-autoverzekering, WA Beperkt Casco autoverzekering of de All Risk autoverzekering. Dit is niet waar, de premie van een autoverzekering is voor iedereen anders. Dit komt door het aantal persoonlijke kenmerken.

Kenmerk 1: leeftijd

De leeftijd van de bestuurders speelt een belangrijke rol in de prijs van een autoverzekering. Zo betalen beginnende bestuurders en senioren meer premie. Beginnende bestuurders hebben kort gezegd minder rijervaring. Senioren hebben vaak medische beperkingen. Door deze factoren vormen ze een groter risico voor de verzekeraar wat als gevolgd heeft een hogere premie.

Ook is het voor beginners moelijker om een snelle auto te verzekeren. Senioren kunnen worden geweigerd omdat ze bijvoorbeeld boven de 80 jaar oud zijn. Dit is eigenlijk een vorm van leeftijdsdiscriminatie.

Kenmerk 2: woonplaats

In een stad betalen mensen meer premie dan bewoners van een dorp. Denk hierbij aan steden zoals: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. In dorpen is het over het algemeen een stuk rustiger dan in de stad. De drukte in de steden kan zorgen voor meer aanrijdingen en ongelukken. Ook wordt er in een stad meer inbraak, en diefstal gepleegd. Al deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat een verzekeraar meer risico loop dan wanneer ze iemand verzekeren uit een klein dorp.

Kenmerk 3: schadevrije jaren

Door het opbouwen van schadevrije jaren zorg je ervoor dat je een lagere premie gaat betalen (korting op de autoverzekering). De verzekeraar kan door het af te lezen van de schadevrije jaren achter iemands rijervaring komen.

Kenmerk 4: gewicht, vermogen, waarde en merk

Het gewicht van de auto speelt ook een belangrijke rol bij de kosten van de verzekering. Hoe zwaarder de auto is, hoe meer schade de auto kan aanbrengen tijdens een ongeluk. Snellere auto’s lopen meer risico wat als gevolg heeft een duurdere verzekering. Door een auto met een hoge waarde te verzekeren loopt de verzekeraar meer risico. Denk hierbij aan bijvoorbeeld diefstal, dit is een duur grapje.

Kenmerk 5: kilometers

Het aantal kilometers dat er wordt gereden per jaar bepaalt ook de hoogte van je premie. Hoe meer je rijdt hoe groter de kans is op schade.

Kenmerk 6: dekking

Uiteraard worden de kosten van je verzekering bepaald door de gekozen dekking. Verzekeringen die meer dekking bieden kosten automatisch ook meer.

Kortom

De prijzen van je autoverzekering hangt van meerdere persoonlijke kenmerken af. Het is voor ieder individu weer anders. De gemiddelde prijs ligt rond de 75 euro per maand. Heb je vragen of zijn er nog onduidelijkheden voor jou? Geen probleem, neem gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

ONZE BLOGS

Nieuwste blogs

Bekijk hieronder onze recentste blogartikelen. Hierin behandelen we onderwerpen rondom autoverzekeringen die handige en leerzame informatie bevatten.

Wat kost een autoverzekering eigenlijk?

Wat kost een autoverzekering eigenlijk?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt, het in tenslotte belangrijk om te weten…

Wat is een autoverzekering?

Wat is een autoverzekering?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je net je eerste eigen auto in bezit hebt…

Welke autoverzekeringen zijn er?

Welke autoverzekeringen zijn er?

Autoverzekeringen, je kan ze vinden in alle soorten en maten. De premies kunnen per verzekeringsmaatschappij…