Wat kost een autoverzekering? Binnen enkele minuten weet je het!

Wat is een autoverzekering?

Wat is een autoverzekering?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je net je eerste eigen auto in bezit hebt en nog niet zoveel verstand hebt van autoverzekeringen en alles wat daarbij komt kijken. Dat is heel normaal en het is belangrijk om je hier goed over in te lezen. Ieder persoon die een auto koopt moet daarbij een autoverzekering afsluiten. Je bent hiervoor wettelijk verplicht. Maar wat is dat nou precies zo’n autoverzekering? Dit zijn goede vragen om jezelf te stellen voor het afsluiten van een verzekering. Wij gaan dit uitgebreid met jou bespreken.

Wat is een autoverzekering?

Door het af te sluiten van een autoverzekering dek je de risico’s die oploopt door je deelname aan het verkeer. Je hebt de touwtjes niet in handen wanneer je besluit deel te nemen aan het verkeer. Er kunnen altijd plotseling dingen gebeuren waarvan jij van tevoren geen rekening mee gehouden had. Bij het afsluiten van een verzekering kan jij met een veilig gevoel de weg op gaan zonder dat er onverwachte hoge kosten komen. De drie soorten basisverzekeringen zijn: WA-autoverzekering, WA Beperkt Casco autoverzekering en All Risk autoverzekering.

Verplichting

Het kan zo zijn dat je dit nog niet wist maar het afsluiten van een autoverzekering is voor iedereen die in het bezit van een auto is verplicht. Maar waarom eigenlijk? Dit heeft zijn redenen. Het kan namelijk voorkomen dat je per ongeluk iemand anders zijn auto aanrijdt. Ondanks dat dit niet jouw bedoeling was is het wel hard gezegd jouw schuld. De schade van de auto kan al snel hoog oplopen in de prijs. De kosten kunnen zo hoog zijn dat betalen niet meer lukt. Dit komt regelmatig voor en juist voor in dit soort situaties is het erg belangrijk om een autoverzekering af te sluiten. Juist als je je niet kan veroorloven om de schade te betalen.

De rekening gezamenlijk betalen

Misschien vraag je je nu af, maar wie betaald de schade dan? En hoe kan dat veroorloofd worden? Je hebt misschien wel eens gehoord van een gezamenlijk pot waar iedereen (op bijvoorbeeld een feestje of vakantie) wat geld in stopt zodat iedereen een bijdrage levert. Zo gaat dat ook in zijn werking bij premiebetalers. Net zoals bij andere soorten verzekeringen dragen alle premiebetalers gezamenlijk bij aan een pot met geld die gebruikt kan worden om de schade van een individu te kunne betalen. Het zijn dus niet één of twee personen die de schade veroorloven. Dit doen wij met ze alle door gezamenlijk een kleine maandelijkse bijdrage te leveren. Maar wanneer er meer schade wordt veroorzaakt moet er ook meer geld in de pot terecht komen. Dit zodat de schades wel betaald kunnen worden. Misschien heb je wel eens van de premiestijgingen gehoord? Dat is het gevolg van de situatie die net beschreven werd. Het ene jaar kan de premie stijgen en het andere jaar kan de premie weer dalen. Het dalen gebeurt als er minder schade uitgekeerd hoeft te worden.

Kortom

Door het af te sluiten van een autoverzekering voorkom je hoge en oplopende kosten. Je weet wat je te wachten staat. Dit zorgt ervoor dat je met een gerust gevoel de weg op gaat. Heb je vragen of zijn er nog onduidelijkheden voor jou? Geen probleem, neem gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

ONZE BLOGS

Nieuwste blogs

Bekijk hieronder onze recentste blogartikelen. Hierin behandelen we onderwerpen rondom autoverzekeringen die handige en leerzame informatie bevatten.

Wat kost een autoverzekering eigenlijk?

Wat kost een autoverzekering eigenlijk?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt, het in tenslotte belangrijk om te weten…

Wat is een autoverzekering?

Wat is een autoverzekering?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je net je eerste eigen auto in bezit hebt…

Welke autoverzekeringen zijn er?

Welke autoverzekeringen zijn er?

Autoverzekeringen, je kan ze vinden in alle soorten en maten. De premies kunnen per verzekeringsmaatschappij…