Zelfrijdende auto verzekering

Zelfrijdende auto verzekering

We horen en lezen de laatste tijd veel over zelfrijdende auto’s op het nieuws en op verschillende website’s. Meerdere grote bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van auto’s die zichzelf besturen. Dit betekent dus dat je op je stoel, achter het stuur kunt gaan zitten, maar zelf niet hoeft te rijden. De auto stopt voor het rode stoplicht of bij een stopbord, remt voor voetgangers en fietsers en voorkomt botsingen met objecten, andere voertuigen of voetgangers. De vraag is nu wanneer jij een zelfrijdende auto voor je deur hebt staan en hoe je deze ervaring zal vinden.

Het is echter niet helemaal duidelijk hoe het zit met de zelfrijdende auto verzekering. Want ja, wie is er verantwoordelijk als er dan toch iets gebeurd? De bestuurder rijdt zelf niet, maar degene die de auto heeft gebouwd ook niet. Dus wie is er verantwoordelijk bij een botsing? Een zelfrijdende auto verzekering is natuurlijk wel belangrijk om schade, zowel aan objecten als aan andere voertuigen, maar ook fysieke klachten bij slachtoffers te vergoeden. Natuurlijk wordt dit straks allemaal goed geregeld en komen er wetten en regels om onzekerheid, verwarring en dus problemen te voorkomen. Kortom, er valt nog veel te ontdekken en organiseren maar over een tijdje zullen er waarschijnlijk veel zelfrijdende auto’s rondrijden.

Zelfrijdende auto komt in 2020

Zelfrijdende auto verzekering

Nu is het nog illegaal om met een zelfrijdende auto in Nederland rond te rijden. Maar als de minister mogen geloven komt daar snel verandering in. Nederland wordt gezien als dé voorloper waar de zelfrijdende auto’s als eerst gelanceerd gaan worden.

Momenteel moet je best veel handelingen verrichten om een auto te besturen. Je moet gas geven, schakelen, remmen, sturen en ook nog eens op de weg letten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over ouders die ook nog eens op hun kind(eren) moeten letten. Het valt allemaal niet mee; en juist daarom is de zelfrijdende auto misschien wel dé uitkomst van de eeuw.

De voordelen van een zelfrijdende auto

De voordelen zijn duidelijk; je hoeft de auto zelf niet meer te besturen. Het enige wat je moet doen is de auto starten en hem instructies geven waar het heen moet rijden. En natuurlijk zal je hem af en toe van wat brandstof moeten voorzien.

Zie je het al voor je? Het is alsof je in een bus stapt. Dit heeft als voordeel dat je jouw tijd nuttiger kunt besteden. Je kunt je bezighouden met werk of een gezellig gesprek voeren met de mensen die in de auto zitten. Misschien wordt het zelfs wel weer toegestaan om je mobiel als ‘bestuurder’ in de auto te gebruiken. Een ander voordeel is dat het mogelijk dé oplossing voor het fileprobleem is welke we in het westen van het land kennen.

Waarom Nederland?

De leveranciers van de zelfstandig rijdende auto’s kunnen nog geen 100% veiligheid garanderen. We moeten volledig op de technologie kunnen vertrouwen, alvorens deze auto’s gelanceerd gaat worden. Om hier zeker van te zijn, zullen er testen worden uitgevoerd. Nederland is voor het testen en de eerste lancering een geschikt land, omdat het een klein oppervlak heeft en een goede infrastructuur kent.