Privé of zakelijk je auto verzekeren?

Er zijn 2 manieren waarop een autoverzekering kan worden afgesloten. De eerste manier is het privé afsluiten van de autoverzekering wat dus bijna iedereen als particulier zal doen, maar er is ook nog vaak de mogelijkheid om de autoverzekering zakelijk af te sluiten. Hier moet wel bij worden gezegd dat lang niet alle verzekeraars deze optie ook zullen bieden. Maar waar liggen nu exact de verschillen tussen deze 2 verschillende wijzen waarop een autoverzekering kan worden afgesloten en welke mogelijkheid biedt nu eigenlijk de goedkoopste autoverzekering?

Zakelijke autoverzekering.

Bij een zakelijke autoverzekering staat het uiteraard voorop dat je de auto ook hoofdzakelijk zult gaan gebruiken voor zakelijke doeleinden. Dit is natuurlijk logisch. Bij het afsluiten van de zakelijke autoverzekering geef je aan de verzekeraar aan wat deze doeleinden precies zijn, want op basis daarvan kan een verzekeraar een goede inschatting maken van het te verwachten risico dat je loopt. Het mag voor zich spreken dat iemand die een rijschool heeft en een lesauto wilt gaan verzekeren en hoog risico vormt op schades en dus zullen verzekeraars dit ook gaan meenemen in de premie die uiteindelijk moet gaan worden betaald. In elk geval is het ook vrij zeker dat je veel meer kilometers per jaar maakt als je een auto zakelijk gebruikt dan wanneer deze privé wordt gebruikt en hoe meer kilometers er in de verwachting liggen, hoe meer premie er zal moeten worden betaald.

Een autoverzekering die je als privé afsluit is dus goedkoper dan een zakelijke autoverzekering. Het is echter niet de bedoeling om een autoverzekering voor een zakelijke auto als privé autoverzekering af te sluiten voor een goedkopere premie, want dit mag natuurlijk niet. Sluit je een privé autoverzekering af, maar gebruik je je auto ook zakelijk, dan is het geen probleem zolang de situatie maar zo is dat je de auto vaker privé dan zakelijk gebruikt. Welke autoverzekering je ook kiest, het is in elk geval belangrijk voor de meeste verzekeraars dit je in het bezit van een rijbewijs bent bij het afsluiten van de autoverzekering.