Hoe kan je de wegenbelasting Berekenen?

wegenbelasting berekenen onlineWegenbelasting of motorrijtuigenbelasting zoals deze officieel heet is wat je moet betalen wanneer er een rijdend voertuig met motor op jouw naam is geregistreerd. Je betaald dus een maandelijks wegenbelasting. Als je je voertuig niet gebruikt kan je het tijdelijk laten schorsen, in dat geval hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen voor de periode. Wil je berekenen hoeveel wegenbelasting je moet betalen voor je auto? Door goed op te letten bij de aanschaf van een (tweedehands) auto, kan je veel besparen op de wegenbelasting. Lees hier verder waar je op moet letten om zo weinig mogelijk belasting te hoeven betalen.

Wegenbelasting berekenen online

Je wegenbelasting berekenen om te weten hoeveel je moet betalen kan gedaan worden op vele websites tegen een betaling. Hoewel er is ook een veel goedkopere manier om wegenbelasting te berekenen. De belastingdienst heeft bijvoorbeeld op hun website een speciale online rekenmachines waar je kunt berekenen hoeveel wegenbelasting je moet betalen. Houd hierbij de volgende gegevens alvast bij de hand:

  • Het soort voertuig: personenauto, bestelauto, motor, enzovoort. Als enige besparingstips ga in een motor rijden in plaats van een personenauto. Hiermee bespaar je niet alleen op de wegenbelasting, maar ook op de aanschaf, verzekering, brandstof en… tijd.
  • De provincie waarin je woont.
  • Op welke brandstof ga je rijden: benzine, gas, diesel of LPG? In het algemeen is de wegenbelasting voor een diesel auto hoger dan voor een benzine auto. Maar in tegendeel is een volle tank diesel goedkoper dan een volle tank benzine. Bij het aanschaffen van een (tweedehands) auto is het dus goed om rekening te houden met het soort brandstof en het aantal kilometers dat je ongeveer per jaar gaat rijden. Hiervoor zijn ook veel goede rekenmachines te vinden op het internet.
  • Wat weegt het voertuig: een lichtere auto is minder belastend voor de weg dus hoef je ook minder wegenbelasting te betalen dan voor een zwaardere auto.

Afhankelijk van het type voertuig en de bepalende factoren betaal je tussen de 80 en 860 euro aan wegenbelasting per jaar. Gebruik hierbij online rekenmachines voor het precieze bedrag. Denk bijvoorbeeld aan websites zoals de Autokoophandel, Autotelegraaf of Diks.

Wegenbelastingvrij

Wegenbelasting voor een oldtimer

Een uitzondering op de bovenstaande punten voor het wegenbelasting berekenen zijn oldtimers. Auto’s ouder dan vijfentwintig jaar zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Met een oldtimer kan je zelfs dubbel voordelig uitkomen, want vaak worden ze ondergebracht onder een oldtimer verzekering.

Wegenbelasting voor een nieuwe auto

Een ander optie is om een splinter nieuwe auto te kopen! Want een aantal nieuwe CO2-zuinige auto’s zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Zo heb je bijvoorbeeld de Fiat 500, zulke auto’s zijn goed voor je portemonnee en natuurlijk het milieu.