De kosten van een autoverzekering berekenen

Een autoverzekering is in Nederland verplicht. De autoverzekering dekt de kosten ontstaan door de verzekerde auto aan anderen en hun eigendommen tot een bepaald bedrag. Deze kosten worden gedekt door de verzekeraar waar deze autoverzekering afgesloten is. Door een maandelijkse premie te betalen aan de verzekeraar wordt deze verzekering afgesloten en gefinancierd. De kosten van een autoverzekering berekenen betekent dus eigenlijk de premie voor een autoverzekering berekenen. Hiermee kunnen de maandelijkse lasten berekend worden.

De autoverzekering bestaat allereerst uit een verplicht WA-dekking. De kosten voor deze dekking worden beïnvloed door de dagwaarde van de te verzekeren auto. De dagwaarde van een auto is wat de auto op het moment van het afsluiten van een verzekering waard is. Hoe hoger de dagwaarde hoe hoger de premie voor de WA-dekking. Dit is omdat er meer kosten aan schade gedekt moet worden wanneer een auto met een hoge dagwaarde bij een ongeval betrokken is.

Bovenop de WA-dekking kan een casco gekozen worden. Het beperkt of volledig casco dekt meer kosten voor schade, bijvoorbeeld schade opgelopen bij een storm of poging tot diefstal. Door het afsluiten van een aanvullende verzekeringen moet er uiteraard meer premie betaald worden aan de verzekeraar.

Een autoverzekering berekenen heeft dus voornamelijk te maken met de kosten van de premie voor de verplichte WA-dekking en daar bovenop komen eventuele kosten voor de aanvullende verzekeringen. De premie die hier maandelijks voor betaald moet worden hangt daarnaast nog af van het eigen risico en de no-claimkorting.

Het eigen risico bij een autoverzekering is het maandelijks vastgestelde bedrag dat een verzekerde betaalt wanneer er schade aan de auto is. Dit ligt meestal rond de €500. De verzekeraar zal alle kosten dekken wanneer er meer kosten dan het eigen risico gemaakt worden. Door het nemen van een eigen risico kunnen er kosten aan de premie bespaard worden. Ook het eigen risico moet dus meegenomen worden wanneer de autoverzekering berekend moet worden.

De no-claimkorting is de korting die een verzekerde ontvangt wanneer deze over een aantal jaar geen kosten voor schade heeft laten dekken. Door deze korting langzaam op te bouwen kan er na een aantal jaar een zeer hoge korting gekregen worden. De no-claimkorting start meestal na twee jaar en begint hier dan op 20%. In de loop der jaren zal dit opgebouwd worden totdat er 20 jaar zonder claims is gereden. Na 20 jaar zit de no-claimkorting op wel 80%. Het aantal jaren dat er schadevrij is gereden met een auto en/of een scooter voordat er een nieuwe autoverzekering wordt afgesloten worden hierbij geteld. Wanneer er overgestapt wordt naar een andere verzekeraar met de autoverzekering zal de nieuwe verzekeraar de vorige no-claimkorting vaak volledig overnemen. Hierdoor kan er ook bij de nieuwe verzekeraar van een mooie korting genoten worden.

De kosten van een autoverzekering berekenen kan dus met de gegevens bijhorend aan deze factoren. Daarnaast loont het ook om bij verschillende verzekeraars de prijzen en voorwaarden te vergelijken, zodat de beste optie gekozen kan worden. Dit scheelt vaak flink in de kosten en soms worden er bij verzekeraar A meer kosten gedekt dan bij verzekeraar B voor de zelfde prijs.

De autoverzekering vergelijken, wordt door verschillende onafhankelijke partijen aangeboden, zodat men een bijpassende en voordelige autoverzekering kan vinden en afsluiten.