Afsluiten van een autoverzekering

Heeft u een nieuwe of gebruikte auto aangeschaft? Dan moet er natuurlijk een verzekering worden afgesloten, want dat is verplicht volgens de Nederlandse grondwet. Wij raden u aan om het nodige onderzoek te doen, voordat u daadwerkelijk een verzekering gaat afsluiten. Er zijn een aantal zaken die u moet bekijken voordat u een verzekering afsluit, zoals de soort verzekeringen de kosten die erbij komen kijken.

Soorten verzekeringen

Er zijn een aantal soorten autoverzekeringen. De meest gebruikte is de WA-verzekering. Dit is een autoverzekering waarbij enkel de schade bij de tegenpartij wordt vergoedt, wanneer u een botsing of aanrijding veroorzaakt. De kosten hiervan zullen in vergelijking met de andere verzekeringen lager liggen, maar er wordt dus niks vergoedt aan uw eigen voertuig. U kunt ook een WA-verzekering afsluiten in combinatie met een diefstalverzekering. Hierbij wordt dus de schade bij de tegenpartij gedekt, maar ook bent u gedekt bij een eventuele diefstal van uw voertuig.

De meest uitgebreide, maar ook de duurste autoverzekering, is de all risk verzekering. Deze verzekering dekt schade aan beide partijen. Zowel degene die de aanrijding veroorzaakt als het lijdende voorwerp in een dergelijke situatie.

Eigen risico

Bij elke verzekering komt er ook nog het eigen risico om de hoek kijken. Dit betekend dat vanaf een bepaald bedrag alles gedekt wordt en tot dat bedrag zal binnen het eigen risico vallen. Hoe hoger u het eigen risico zal neerzetten hoe lager de maandelijkse kosten van de verzekering zullen zijn. Het is echter in het verkeer bijna niet te bepalen of u schadevrij rijdt, want u bent afhankelijk van de bestuurders om u heen.

Schadevrije jaren

Gaat u een verzekering afsluiten? Dan moet u ook rekening houden met de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd. Zo kunt u een aanzienlijke korting krijgen bij de aanbieder wanneer u 10 schadevrije jaren heeft opgebouwd. Dit wekt namelijk een goede naam op bij de verzekeraar en op deze manier vertrouwen zij jou.